El portaveu de Compromís, Domingo Tolós, subratlla que l’alcalde “conculca drets ciutadans” 

La Defensora del Poble ha admés a tràmit la denúncia i comunica a Compromís que està “iniciada l’actuació amb l’Ajuntament de la Jana”.

L’alcalde de la Jana, el popular Joaquín Lladser, haurà de donar explicacions davant del Defensor del Poble sobre la falta sistemàtica de convocatòria de plens durant esta legislatura. Així ho ha anunciat el portaveu de Compromís a Jana, Domingo Tolós, la formació del qual va presentar una extensa denúncia davant de la Defensora del Poble en què advertia que “l’alcalde, màxima autoritat municipal, no convoca plens o ho fa amb mesos de retard, la qual cosa representa a més d’una falta total de voluntat democràtica, una vulneració del Reglament d’Organització i Funcionament de l’Ajuntament”, explica Tolós.

Esta denúncia ha posat en marxa els mecanismes d’investigació del Defensor del Poble que, a més de “admetre a tràmit la queixa” de Compromís “per reunir els requisits establits en l’article 54 de la Constitució” , hi ha “indicat l’actuació amb l’Ajuntament de la Jana” per a investigar els fets.

L’escrit d’admissió de la denúncia per part del Defensor del Poble i d’inici de les investigacions va ser rubricat a principis de març.

Des de Compromís per la Jana, el seu portaveu, Domingo Tolós, ha insistit en la “gravetat dels fets denunciats, ja que la falta de convocatòria de plens suposa una sostracció per part del PP dels drets democràtics no sols dels grups de l’oposició, sinó dels veïns i veïnes de la localitat, que no poden traslladar les seues propostes a l’Ajuntament a través dels seus representants”.

Cal recordar que des del començament de l’actual mandat, l’alcalde popular Joaquín Lladser, “ha incomplit fins en 16 ocasions el termini de convocatòria dels plens o, directament, no els ha convocat”. De fet, segons la taula cronològica remesa per Compromís per la Jana al Defensor del Poble, “Només s’han celebrat 12 dels 16 plens que havien d’haver-se celebrat fins al moment”, subratlla Tolós, és a dir, “s’han deixat de celebrar el 25% dels plens i la resta s’han convocat sistemàticament molt més tard del que establit”.

Per a Compromís, esta actuació suposa que “el sistema polític de representació local està segrestat per un alcalde que ens impedix exercir la nostra labor de fiscalització i, a més, impedix que la veu dels ciutadans arribe a l’Ajuntament per les  vies democràtiques establertes”.

Per este motiu, i en paral·lel a la denúncia remesa davant del Defensor del Poble, Compromís per la Jana ha traslladat esta denúncia també  a la Sindicatura de Greuges perquè també este ens, que ha d’impedir que es conculquen els drets de la ciutadania, prenga cartes en l’assumpte.