PATRIOTES DE LLANDA

No són bons temps per a la democràcia espanyola. Movent-se, segons qui la interprete, entre la legalitat i la legitimitat, perquè cada cop és més palés que ni un ni l’altre terme van de mà en els darrers mesos. Podríem tornar a donar-li voltes i no arribar a un consens, tan necessari sempre, per acabar dient que cadascú fa allò que li ve en gana.

La imatge més sinistra però, en tot allò que ens pertany a les nostres coordenades geopolítiques, m’arriba des de la ciutat de Vila-real, amb la fotografia del senyor Benlloch impassible com una estàtua davant de la tan innecessària com oportunista demostració de militarització civil que tingué lloc fa alguns dissabtes en el municipi principal de la Plana Baixa.

I no m’esmussa les dents precisament per la presència de banderes, gestos i significats explícits, ja que en un país lliure tots i totes podem disposar com ens rota dels nostres dissabtes. En la meua opinió, la terribilitat de l’estampeta ve per la profunda significació de veure al representant socialista entregat en cos i ànima a la doctrina cívico-castrense, que en els temps de corren, manca de neutralitat innocent. La rendició del PSPV-PSOE al populisme i al patriotisme totalitari és superlativa i definitiva.

Cal, doncs, quedar-nos amb la idea que el senyor Benlloch s’apunta també a les oposicions a ultra que es vénen convocant arreu de l’Estat i que, sens cap dubte, promocionarà a més d’un polític del bloc constitucional-fonamentalista, on el PP de Barrachina i Sales es juga contra Ciudadanos els seients que la quantitat de votants els puga atorgar. El PSOE, resignat a ser comparsa, optaria doncs a algun plaça de grup C o D.

Abandonen, doncs, la idea de construir alternativa per reforçar (segons aliances) la possibilitat de successió. Molt lluny dels models que representem en Compromís, on construïm des dels valors socials i civils una alternativa real, democràtica, republicana, i d’esquerres, que transforme i millore la vida dels valencians i valencianes, i per extensió, dels espanyols i les espanyoles que vulguen viure en un món sense dogmatismes.

Pau Ferrando i Tàrrega, portaveu adjunt Compromís a la Diputació de Castelló
Publicat dilluns 6 de novembre al diari “Mediterráneo”