Estic convençut que la col·laboració entre administracions és imprescindible per aconseguir portar endavant algunes iniciatives. Per exemple, aquesta: L’Agència Valenciana de Turisme i el Patronat provincial han iniciat un projecte per posar en marxa una sèrie de plans estratègics en les comarques de l’interior de Castelló. El model territorial emprat és aprofitar o constituir mancomunitats o associacions de municipis ja que, pel seu escàs pes poblacional i, per tant, econòmic, és més rendible si aquests pobles s’uneixen. Així, cadascuna rebrà uns cent mil euros de cada administració en quatre anys.

Dins de les competències de les diputacions està la coordinació de serveis de forma compartida i les mancomunitats són la fórmula més utilitzada. Per això, en aquesta col·laboració hi participen les que estan legalment constituïdes, concretament, l’Alt Palància, Espadà-Millars, els Ports, la mancomunitats del Maestrat (Ares, Benassal, Catí i Culla) i una hipotètica associació de pobles del Penyagolosa. Però ens trobem amb unes disfuncions que poden llançar a perdre el projecte. D’una banda, en la mancomunitat no estan presents tots els municipis de la comarca. A l’Alt Palància, per exemple, només hi participen la meitat. El mateix passa al Maestrat, on ja hem dit que només són quatre els pobles que estan en el projecte. D’un altra, al Penyagolosa falta una figura que arreplegue totes les poblacions ja que unes han optat per una associació (amb la qual la Diputació havia de signar un conveni des de fa sis mesos); i unes altres, per la figura de la mancomunitat.

En resum: la idea és excel·lent perquè contribueix a lluitar contra la despoblació i a revitalitzar del món rural però la posada en pràctica xoca contra la falta d’ordenació territorial d’una Diputació que mai ha treballat de forma seriosa per aconseguir la unió dels municipis. Caldria aprofitar el treball conjunt que fan en sectors com el turístic per començar a compartir serveis com el transport, ampliar els serveis socials o rendibilitzar els serveis tècnics de l’administració (arquitectes, enginyers, agents rurals, etc.), que estan pendent d’una reestructuració a fons. I hauria de ser la Diputació qui ho impulsara. Si no, per a què?

Xavier Trenco és portaveu del grup de Compromís a la Diputació de Castelló.
Article publicat dilluns 19 de febrer al diari “Mediterráneo”