El Balneari de Benassal va suposar una inversió de quasi 6.000.000 € aportats per la Diputació i la Generalitat. L’objectiu era impulsar el desenvolupament del turisme de balnearis aprofitant la marca de les Aigües de Benassal i l’oferta d’allotjament que disposava el poble. Seguint el model de la Piscina Provincial, les plantes de purins tancades o l’aeroport, la Diputació pagava les obres i després ficava la instal·lació en mans d’un concessionari que explotava la instal·lació sense ficar ni un euro.

Els hostalers, a petició de la concessionària i com plantejava el projecte, van encetar un procés d’adaptació de les seues instal·lacions a la nova demanda sobretot incorporant calefacció. La inversió es va fer amb l’expectativa de què el Balneari estiguera obert fins a 9 mesos a l’any. Però la realitat és que el concessionari no ha complit el compromís que tenia en el contracte d’obrir entre 6 i 9 mesos deixant tirats als hostalers i a totes les expectatives econòmiques creades per la construcció del balneari. Un informe de la Diputació encarregat a l’UJI ratifica que l’incompliment de la concessionària en obrir 1,7 mesos el 2011, 6,7 en 2012, 3,1 en 2013, 2,9 en 2014, 3,4 en 2015, 3,3 en 2016 i 3,8 en 2017.

La conseqüència ha sigut pèrdues de l’empresa que li serveixen per a justificar la no apertura els mesos previstos. I sobretot, ha provocat la desesperació del sector hostaler i de tot el poble que ve reclamant des del 2016 que la Diputació com a propietària exigisca l’obertura del temps estipulat o que abandone la concessió. Benassal no entén com la resta de balnearis del País Valencià estant a tope i en aquest l’empresa ha sigut incapaç de captar clients. El president de la Diputació no pot estar impassible més temps, ha d’actuar i arribar fins on faça falta, la rescissió del contracte si no hi ha més eixida. Al temps, que cal preparar, al costat dels sectors implicats, un model de gestió que estiga arrelat al poble.

Xavier Trenco és el portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló
Article publicat dilluns 10 de desembre al diari “Mediterráneo”