Enric Nomdedéu, hui durant l'acte amb la premsa
Enric Nomdedéu, hui durant l’acte amb la premsa

“Compromís ha aconseguit que la posició del PP de la Diputació sobre el fracking es modifique en 180 graus, però estarem vigilants i treballarem perquè el Consell rebutge els permisos de Montero”

 Compromís aconseguix que s’incloga en l’acord unànime la petició al Govern per iniciar els tràmits de protecció dels aqüífers

 Membres de la Plataforma Antifracking han assistit al ple

 Compromís aconseguix el suport de la Diputació per a lluitar junt amb la indústria del taulell en contra de la normativa de la cogeneració impulsada per Rajoy

 El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha manifestat hui que “després de mesos de treball, l’estratègia de Compromís d’impulsar una mesa tècnica sobre el fracking per a impedir que el PP aprovara al novembre del 2012 una moció favorable a esta tècnica, ha donat els seus fruits”. Així s’ha manifestat Nomdedéu després que la corporació provincial aprovara hui per unanimitat una moció en què s’assumixen, per part de la corporació provincial, les conclusions de la mesa tècnica sobre fracking proposada per Compromís i es remeten al Consell perquè les tinga en consideració. Aquestes conclusions ratifiquen la importància estratègica de l’aqüífer del Maestrat, així com la seua vulnerabilitat i, davant de les deficiències tècniques dels projectes presentats per Montero Energy, apel·len a aplicar el principi estricte de cautela i a denegar els permisos sol·licitats per l’empresa petrolífera.

 PROTECCIÓ LEGAL DELS AQÜIFERS FRONT EL FRACKING

A més, Compromís ha aconseguit en el ple que el PP incloga en la moció definitiva instar el Govern a iniciar els tràmits per a regular per llei la protecció dels aqüífers enfront de tècniques com el fracking. Inclús el PSOE, que des del primer moment va mostrar el seu rebuig de la mesa tècnica, ha sumat els seus vots a l’acord. “Que un grup amb un sol diputat com a Compromís en la Diputació aconseguisca que el PP, amb una majoria absoluta doble, passe de recolzar el fracking a sol·licitar que es deneguen els permisos i que es protegisquen els aqüífers per Llei és un èxit absolut de Compromís i dels moviments socials com la Plataforma, que han treballat per a frenar el projecte”.

Amb tot, Nomdedéu s’ha mostrat caute perquè “l’acord aconseguit en la Diputació és només un  primer pas, i encara que la Conselleria de Medi Ambient s’ha compromés també a acatar l’informe, estarem vigilants i treballarem per a allunyar definitivament el fracking de les nostres comarques”.

El representant de Compromís recorda que, a més de preguntes als Corts perquè Buch i Bonig donen explicacions i assumisquen l’informe, des de Compromís també s’ha elevat una proposta al Congrés per a protegir del fracking els aqüífers com el del Maestrat. “Per a Compromís, la defensa de la integritat del territori forma part del nostre ADN polític. Continuarem treballant per a evitar que projectes especulatius posen en risc el futur econòmic, social i ambiental de les nostres comarques”, afig Nomdedéu.

 

FRONT PEL TAULELLET

D’altra banda, el portaveu de Compromís en la Diputació també ha mostrat la seua satisfacció per aconseguir un acord per a tractar de frenar la nova normativa energètica que “incidix directament sobre el sector del taulellet i sobre la cogeneració”. Nomdedéu subratlla que “en les últimes dades de la desocupació, al contrari que en la resta d’Espanya, Castelló continuava sumant desocupats i només el sector industrial pareix recuperar-se tímidament. Per això, els agents socials de Castelló i les forces polítiques de les nostres comarques no podem permetre que les errònies decisions de l’Executiu de Rajoy frenen les possibilitats d’eixir de la crisi”. Nomdedéu diu que, “vista la taxa del taulellet aprovada l’any passat i ara la normativa elèctrica, pareix que El Govern de Rajoy vol acabar amb la nostra indústria”. Per això, Nomdedéu ha mostrat la seua “satisfacció pel suport de la corporació a la proposta per a frenar la nova normativa elèctrica de Rajoy i per a tractar de preservar el futur de la cogeneració”.