El grup Compromís de la Diputació i la Unió de Llauradors treballen perquè la Conselleria concrete la data de pagament de les ajudes europees. Trenco: “El pagament d’eixa subvenció és vital sobretot per al sector de la ramaderia”. Si fins fa poc es deia que l’agricultor està sempre mirant al cel -un gastat tòpic per expressar que les collites depenen de l’oratge-, ara la seua mirada està clavada a la política perquè són entitats con la Unió Europea les que determinen el seu futur. Concretament, el retard que estan patint en el pagament de les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna) té en un ‘ai’ al sector.
Aquest ha estat el principal, però no l’únic assumpte que s’ha abordat en la reunió que han mantingut representants de la Unió de Llauradors i del grup Compromís de la Diputació de Castelló.
Cal recordar que els agricultors i ramaders beneficiaris (uns 82.000 al País Valencià) solien percebre a l’octubre el 50 per cent de les ajudes que els corresponien de la Unió Europea, i la resta, al desembre. Enguany, aquest percentatge havia augmentat fins al 75 per cent però “no han cobrat tots, amb el consegüent perjudici“, ha destacat Ramón Mampel, secretari general de la Unió. Segons Mampel, “si la Conselleria, que és l’organisme que canalitza les subvencions, anunciara una data de pagament, seria de gran ajuda per poder seguir treballant“.
Precisament, aquesta primera presa de contacte ha servit perquè el portaveu de Compromís es comprometa a realitzar les gestions oportunes perquè la Conselleria d’Agricultura concrete la data del pagament “que és vital per al sector, especialment per a la ramaderia, ja que està concentrada a Castelló“, ha subratllat Xavier Trenco.
El secretari general de la Unió; el seu secretari tècnic, Joanma Mesado, i Francis Ferreres, responsable tècnic del sector ramader, han coincidir a afirmar que des de la Conselleria s’ha fet un gran esforç per pagar “en la data acostumada“. En aquest sentit, Mesado ha explicat que el període de pagament legal està establert fins al 30 de juny de 2016, “per tant, no estem parlant de cap il·legalitat sinó del fet que els beneficiaris de la PAC estaven acostumats a cobrar un avançament amb el que anaven funcionant i que era una garantia a l’hora de sol·licitar préstecs als bancs“. Aquest any no ha estat així.
Xavier Trenco i els responsables de la Unió han abordat també altres qüestions com les necessitats dels pobles de l’interior de la província en els quals “s’ha de dur a terme una política activa per incentivar l’ocupació en el camp i la ramaderia“. “Si no volem que els municipis de les zones rurals desapareguen, caldrà potenciar els sectors tradicionals que són els que els mantenen vius“, ha conclós el diputat de Compromís.