La necessitat de les Unitats de Respir

La Diputació ha fet públiques les ajudes per a la creació d’Unitats de Respir als pobles, 7 pobles agraciats i 26 que es queden igual com estaven, malament. Alguns  ajuntaments van deixar de tramitar les peticions per desconfiança, perquè en convocatòries anteriors van vore que no tenien cap possibilitat. Els sis municipis que conformen la Mancomunitat de la Plana Alta estan tots prou desenganyats i farts de perdre el temps preparant projectes que van a la paperera.

Les Unitats de Respir són una ajuda per a qui cuida a persones dependents. Normalment són familiars que s’ocupen de gent major amb problemes de demència i de la malaltia d’Alzheimer, de manera que poden deixar-los durant unes hores,  mentre són atesos per professionals. Una política de benestar social que cada vegada és més necessària i, a més a més, crea llocs de treball.

Però els criteris de puntuació que utilitza la Diputació per a aconseguir una unitat són discutibles, entre altres raons perquè aquells pobles que disposen de pitjors infraestructures consegüentment són els que obtenen pitjor puntuació, un criteri absolutament injust. Precisament hauria de ser a l’inrevés, els municipis que no disposen d’un local adequat se’ls hauria d’ajudar perquè l’adequaren amb les condicions mínimes per donar el servei. Es tracta de criteris injustos i allunyats de les necessitats socials, ja que més del 78% dels pobles sol·licitants d’enguany s’han quedat al marge del servei. No es pot fer política social únicament de cara a la galeria.

A Vilafamés, per posar un exemple, quan vam entrar a governar l’Ajuntament ens vam trobar uns serveis socials totalment oblidats. Les treballadores socials de la Mancomunitat han d’atendre els usuaris en la sala de lectura de la Biblioteca Municipal per no disposar d’un parell de despatxos en condicions. En el pressupost d’enguany tenim prevista la partida per adequar uns espais mínim d’atenció als usuaris. I pel que fa a les Unitats de Respir, amb la convocatòria de la Diputació, esperàvem oferir un nou servei al veïnat que ho necessita i no ho hem aconseguit. Però continuarem lluitant per disposar d’unes instal·lacions necessàries, serveis socials i Unitats de Respir.

Longi Gil Puértolas
Regidor de Cultura, Comunicació i Benestar Social de l’Ajuntament de Vilafamés