La Llei sobre BIC establix que s’ha de facilitar la visita als BIC almenys cinc dies al mes, però un informe del consistori constata l’incompliment per part de Diputació

BLOC-Compromís d’Orpesa denunciarà en Les Corts, a través del diputat de Compromís per Castelló, Josep María Pañella, el “total incompliment per part de la Diputació de Castelló de la normativa sobre Béns d’Interés Cultural en Torre del ReI d’Orpesa, propietat de la corporació provincial”. Així es desprén d’un informe de l’Ajuntament d’Orpesa remés a la corporació Provincial que admet que “en el primer semestre de 2013, la torre durant els mesos d’hivern –D’octubre a juny- disposa d’un règim de visites a través de la TuristInfo que es realitzen els divendres a les 17 hores”. No obstant això, segons denúncia el portaveu de BLOC-Compromís d’Orpesa, Josep Lluis Romero, “la legislació vigent en matèria de Béns d’Interés Cultural determina que per a fer possible l’adequat coneixement de difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià, els propietaris –En este cas la Diputació- ha de facilitar la visita pública dels BIC, almenys durant cinc dies al mes, en dies i horari predeterminat”. Per este motiu, el portaveu de BLOC-Compromís a Orpesa denúncia que “s’està incomplint la Llei a causa de la desídia de la Diputació, de l’Ajuntament i del Consell, als que pareix que no els preocupe en absolut la protecció i la posada en valor del patrimoni dels orpesins”. De fet, segons l’informe, durant els mesos de gener, febrer, març i abril “la Torre del ReI no va tindre cap activitat”.

Davant d’esta circumstància, i atés que el Consell s’ha desentés o ha desoït totes les peticions de BLOC-Compromís per a posar en valor este edifici històric, el diputat Josep Maria Pañella requerirà a la consellera d’Educació i Cultura “quines mesures prendrà la Conselleria per a reclamar a la Diputació de Castelló el compliment del règim de visites de la Torre del ReI”.