Compromís a Borriol aconseguix que es tornen al ple les competències de contractació, decisions jurídiques i aprovació d’obres gràcies a una sentència del Constitucional sobre la publicitat dels òrgans de govern

 Compromís extrapolarà la mesura a tots els municipis de menys de 25.000 habitants, la majoria dels municipis de la província

foto_silverio_tenaCOMPROMÍS de Borriol ha donat el primer pas a Castelló per a trencar l’opacitat, l’hermetisme i l’arbitrarietat en les decisions de les juntes de govern dels municipis de la província de menys de 25.000 habitants –La majoria dels municipis de la província-, on a pesar de prendre’s decisions que afecten els ciutadans, fins ara no podien accedir ni els grups de l’oposició. El portaveu de Bloc-Compromís de Borriol, Silverio Tena, ha aconseguit ara que l’equip de Govern de la localitat torne al ple les competències que es van delegar la Junta de Govern en virtut d’una sentència del Constitucional publicada en el BOE del 26 d’octubre del 2013. La fallada del dit tribunal considera que “les sessions de la Junta de Govern Local d’un municipi de règim comú (de menys de 250.000 habitants), han de ser públiques quan tracten d’assumptes delegats pel ple”. Esta sentència dóna un bolcada a l’opacitat informativa d’estos òrgans, que fins ara despatxaven a porta tancada els assumptes més importants relatius al Govern municipal. Per això, el portaveu de BLOC-Compromís a Borriol va posar sobre la taula la mencionada sentència durant el ple del 25 d’octubre ja que PP i Veïns van imposar la seua majoria per a delegar nombroses competències del ple a la Junta de Govern, on l’oposició no podia acudir.

Davant de l’exigència de BLOC-Compromís i atés que la sentència obliga que les Juntes de Govern siguen públiques, des de PP i Veïns s’han vist obligats a tornar al ple les dites competències. Així, el ple de Borriol, gràcies a la proposta de Tena tornarà a decidir sobre qüestions “essencials que afecten tots els ciutadans i a les arques municipals”, segons Tena, com l’exercici d’accions judicials en defensa de la corporació; la declaració de lesivitat dels actes de l’Ajuntament; la concertació d’operacions de crèdit i de Tresoreria; les contractacions i concessions de qualsevol classe; l’aprovació de projectes d’obres i servicis; l’adquisició de béns i drets, entre altres punts. “Hem posat sobre la taula drets dels ciutadans perquè les decisions de l’equip de Govern siguen obertes i públiques i, a més hem aconseguit que el ple torne a assumir competències que li van llevar, així tots els ciutadans i tota l’oposició podrà tindre veu en les decisions del consistori”, diu Tena. “A partir d’ara, PP i Veïns hauran de donar la cara quan decidisquen algunes contractacions que no passaven per ple, o accions judicials personals, de l’alcalde, amb diners públics… És un gran èxit per als ciutadans”, indica Tena.

 

COORDINACIÓ DES DE COMPROMÍS DIPUTACIÓ A TOTS ELS COL·LECTIUS

Tant és així, que nombrosos col·lectius de Compromís de municipis de menys de 25.000 habitants ja han pres nota dels èxits de Borriol i emularen la iniciativa de Tena. “Des del grup Compromís en la Diputació hem traslladat la decissió del Constitucional a tots els col·lectius perquè prenguen les mesures oportunes i milloren la transparència de les institucions, per a evitar així decisions opaques que en massa casos passen inadvertides per a la ciutadania”, diu el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu.