La proposta, que s’implantaria en un principi entre Vila-real, Borriana i Almassora, i connectaria amb la UJI, suposaria una millora del servici i un abaratiment

L’objectiu a mitjà termini de Compromís és constituir un ens mancomunat de transport entre municipis que vertebre el transport públic en La Plana

Compromís s’ha posat mà a l’obra per a buscar una solució al caos i a la falta de transport púbic en La Plana i en general en les comarques de Castelló. Per a això, des del Grup Compromís en la Diputació, després de realitzar nombroses gestions davant de la Conselleria i en els principals nuclis de població de la Plana que necessiten millorar la connexió amb la capital, s’ha formalitzat una moció per a vertebrar un servici mancomunat de transport entre Vila-real, Borriana, Almassora i la UJI. “Hem constatat que un servici conjunt de transport entre estos municipis suposaria un estalvi de quasi el 50% per a estos municipis i una millora del servici per als nostres estudiants. Però considerem que este projecte, amb la participació de la Diputació, podria constituir la base d’un futur ens metropolità de transport de la Plana, com l’existent a València, que esmenaria les evidents deficiències de connectivitat, transport de la nostra comarca, i podria vertebrar una xarxa supramunicipal a la que s’adheriren progressivament els municipis interessats”, ha explicat el portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco.

En este sentit s’ha manifestat el regidor de Joventut i de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Vila-real, Xavier Ochando. “Des de la Conselleria ens han traslladat la seua total disponibilitat a cedir les competències en transport que siguen necessàries per a activar esta iniciativa, que considerem que esmenarà en un principi les necessitats de transport púbic dels molts estudiants de Vila-real en la UJI i pot constituir a més el principi d’una xarxa de connexions que millore els enllaços entre Vila-real i els municipis veïns, i per tant servisca per a millorar l’activitat comercial de Vila-real i l’accés a servicis de municipis veïns”, diu Ochando.

Així mateix, el primer tinent d’alcalde de Borriana, Vicent Granel, ha explicat que “la proposta, en un principi comprén els principals nuclis poblacionals de la Plana en un servici destinat als estudiants, però l’objectiu és que, amb la participació de la Diputació, es replantege el disseny del transport públic en la comarca i els veïns de Borriana tinguen facilitats per a traslladar-se a municipis veïns de forma eficaç, no sols amb Castelló”.

En concret, la moció presentada per Compromís sol·licita en primer lloc al Consell Rector dela RedCas -dependent de la Diputació- a realitzar l’estudi de necessitats en matèria de mobilitat i transport a la província de Castelló, tal com es va comprometre a fer la institució fa quatre anys però que no s’ha efectuat. A més,. Reclama en paral·lel “instar a la Diputació a impulsar i participar en la gestió d’un projecte mancomunat de transport públic entre els municipis d’Almassora, Borriana i Vila-real amb la UJI, com a primer pas per a vertebrar una xarxa de connexió entre els municipis amb nombre més gran d’estudiants i la Universitat”, ha indicat Trenco. Així mateix, la proposta de Compromís reclama als servicis jurídics de la Diputació que “es redacte un conveni per a posar en marxa este projecte, les bases del qual puguen servir d’esbós mestres per a constituir un futur Consorci Metropolità de La Plana en matèria de transport, en el que pogueren participar i adherir-se els municipis que ho sol·licitaren”.

En definitiva, des de Compromís es presenta esta proposta com a primer pas per a esmenar les enormes deficiències en mobilitat que patix la comarca i que la incapacitat de l’anterior Consell a posar en marxa el TRAM i la falta d’iniciativa de la Corporació Provincial, així com la inoperativitat de la Cima d’Alcaldes impulsada per Alberto Fabra no han sabut afrontar.