Xavier Trenco, portaveu del Grup Compromís en la Diputació de Castelló, arran l’últim episodi de pluges ocorregudes a les comarques de Castelló els passats 1 i 2 de novembre, ha presentat una moció en la qual s’insta a l’equip de govern a aclarir quin és el protocol i quines les ajudes que es posen a l’abast dels municipis.

Trenco ha explicat que les pluges han causat gran quantitat de danys de nord a sud de la província en pobles com ara Aín, Vistabella, Moncofa, Borriana i d’altres. «En aquestes poblacions van quedar inutilitzats camins, pistes i carreteres, de manera que fins i tot alguns ramaders i agricultors no van poder accedir a les seues finques. La tempesta va causar danys també en altres instal·lacions públiques com ara camps esportius, cases consistorials, etc.» Però, davant d’esta situació, segons han fet arribar al diputat de Compromís alcaldes i regidors, «molts no saben a quin organisme han adreçar-se per tal de demanar ajuda, ni tampoc quin és el protocol ni els serveis, com ara màquines excavadores, dels quals poden fer ús quan hi ha un episodi de pluges intenses».
Es a dir, segons ha explicat Trenco, els afectats volen saber a qui han d’avisar perquè s’actue ràpidament per obrir camins que han quedat afectats i que són essencials per per accedir a determinades infraestructures o habitatges que són vitals o bé per als pobles, o bé per als particulars.

Per tot això, en la moció es demana que la Diputació definisca quin és l’organisme que s’ha d’encarregar-se de fer les valoracions dels danys, d’una banda; i de l’altra, que hi haja un protocol de resposta immediata. Compromís també demana  que s’ habilite la concessió directa d’una línia d’ajudes, de caràcter excepcional, per a la realització d’accions urgents. I, per últim, que es canvien les actuals bases de concessió d’ajudes perquè arriben al major nombre de pobles. «El criteri de valoració no pot ser la quantitat de litres de pluja perquè no sempre els danys estan relacionats amb el nombre de litres. Tampoc hi ha mesuradors en tots els pobles. El principal criteri, doncs, ha de ser l’informe que faça eixe organisme que demanem i també, si hi ha hagut declaració d’emergència per al municipi», ha matisat el diputat.

Cal recordar que en l’última línia d’ajudes per danys per les pluges (març 2015) que va aprovar la Diputació van quedar fóra la majoria de pobles que les havien sol·licitat. En concret, només es va donar cobertura a 19 dels 100 municipis.