El portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, ha mostrat la seua satisfacció pel suport manifestat pel PP a la moció, que és fruit del treball conjunt de Compromís d’Almassora, Castelló, Borriana i els Alqueries

 

La moció contra la presa del Bergantes de Compromís propicia un acord perquè els tècnics de la Diputació analitzen les conseqüències sobre la província

 El portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, ha mostrat la seua satisfacció per l’aprovació ahir dimarts en el ple de la moció de Compromís per a posar en marxa una ruta supramunicipal de contingut turístic, històric i patrimonial que discórrega entre el Grau, Almassora, Borriana, Vila-real, els Alqueries i Onda per l’antic traçat de la Banderola. Esta iniciativa, fruit del treball de BLOC-Compromís a Almassora –Que ja va aconseguir fa tres mesos una acord unànime en este sentit- busca posar en valor la Panderola, el tramvia a vapor que circulava entre la Plana Alta i Baixa i que constituïx un exemple de transport públic supramunicipal. L’objectiu de la proposta, que inclou marcar el recorregut, impulsar un concurs escolar de logotips per a la senyalització, així com la implicació d’IES i escoles taller en l’elaboració de la senyalització, també inclou la creació d’una web perquè, a través d’un codi PQ els usuaris puguen accedir a la informació històrica de cada tram.

El PP ha presentat una esmena d’addició a la proposta de Compromís en què requerix que els municipis afectats donen suport al conveni, circumstància que es dóna per descomptada, ja que a Almassora es va aprovar a instàncies de BLOC-Compromís una moció semblant, i a més ja hi ha un recorregut entre senyalitzat entre els Alqueries i Vila-real. En tot cas, segons han anunciat els edils de BLOC-Compromís dels municipis afectats, des de la cooperativa política s’impulsaran mocions per a fer realitat el projecte. En aquest sentit, Nomdedéu ha subratllat que “des de Compromís continuarem treballant per a aconseguir que tot els nostres actius històrics i patrimonials s’aprofiten per a generar activitat econòmica i cultural i generar alternatives i complements al turisme de sol i platja”.

LA DIPUTACIÓ ANALITZARÀ ELS RISCOS DE LA PRESA

D’altra banda, la moció de Compromís enfront dels riscos de la presa del Bergantes ha aconseguit un acord unànime perquè Diputació els servicis tècnics de la Diputació analitzen els efectes que pot tindre la presa projectada en el Bergantes sobre els recursos hídrics i naturals de la comarca dels Ports. La moció de Compromís subratlla que la presa projectada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre en el Bergantes –a l’altura d’Aiguaviva, a escassos quilòmetres del límit provincial- afecta directament una zona d’alt valor ambiental reconegut per la Unió Europea, que a més és un actiu turístic dels Ports. Encara que el PP ha presentat una esmena a la totalitat sobre la moció de Compromís, la proposta del PP arreplegava la iniciativa de Compromís d’analitzar el projecte i els seus riscos. Per este motiu, Compromís –igual que el PSOE i el PP- han votat a favor de l’esmena. Segons Nomdedéu, “Hem aconseguit el que preteníem: que davant dels riscos o els efectes que esta joia pot tindre sobre el medi ambient, sobre els recursos hídrics de la província i sobre la zona de recarrega de l’aqüífer del Maestrat, la protecció de la qual va sol·licitar la Diputació fa a penes dos mesos, la corporació provincial active els seus recursos tècnics i ambientals per a avaluar les seues conseqüències”.