L’enhorabona als malalts de càncer i a les famílies perquè finalment el malson està a punt d’acabar:  este dissabte ha aplegat a l’Hospital Provincial el nou accelerador lineal!! Han estat diversos anys de lluita per aconseguir que els malalts de càncer no hagueren de patir retards en els tractaments a causa de les avaries en els dos acceleradors. Gràcies a totes les persones que han treballat per fer possible l’adquisició del nou accelerador. Una menció especial mereix Paco Salido, que va iniciar una petició a la plataforma Change.org i va aconseguir més de 8.000 signatures.

L’Hospital Provincial és el centre de referència en les nostres comarques per al tractament del càncer. Hi ha dos acceleradors lineals amb els quals els pacients reben els tractaments de quimioteràpia. L’accelerador número 1 ha patit 94 avaries els dos darrers anys, en concret 44 durant 2015 i 50 en 2014. L’accelerador número 2 ha tingut 29 avaries durant 2014 -es desconeixen les xifres de 2015.

La província de Castelló només disposa de dos acceleradors per a una població de 600.00 habitants, quan la Societat Espanyola d’Oncologia xifra en 200.000 el número de persones per cada aparell.

Des de Compromís hem treballat per aconseguir que el nou accelerador siga una realitat. A l’octubre de 2014, Enric Nomdedéu va presentar una declaració institucional ple de l’Ajuntament de Castelló per instar les administracions a adquirir el nou aparell. En altres municipis, Compromís va dur als plens mocions en què se sumava a esta petició.

En el ple de la Diputació de Castelló de setembre de 2015, a proposta de Compromís, es va aprovar que la corporació provincial pagara el 50% del que costava adquirir un nou aparell. Ara bé, l’equip de govern de la Diputació ha volgut apropiar-se dels fons que anualment transfereix l’Estat a l’Hospital Provincial i que, com cada any, la direcció del centre sanitari destina a despesa corrent.

La Diputació no ha reservat cap partida específica i el que ha fet és intentar usar l’increment previst per a enguany dels fons que el Ministeri traspassa a l’Hospital Provincial. Aquest augment ha estat consignat per l’Hospital Provincial per adquirir medicaments, el manteniment d’equips, etc.. D’aquesta manera, el centre hauria de modificar el pressupost i restar diners destinats a despeses bàsiques per poder assumir la part de l’accelerador que correspon a la Diputació.

Finalment, la Generalitat ha pagat també el 50% que havia d’aportar la Generalitat.

La lluita de Compromís per l’accelerador també ha tingut ressò al Parlament valencià. En el ple que va tindre a les Corts el dimarts 5 d’abril. es va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) en la qual s’instava la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a abonar totalment la compra de l’accelerador lineal donada la negativa de la Diputació a aportar-ne el 50% compromés. Mònica Àlvaro, diputada de Compromís al Parlament, va impulsar este proposta. Però, a més a més, la PNL instava a iniciar accions legals per tal que la Diputació faça efectiu el pagament del 50% de l’accelerador amb fons propis i no amb fons derivants del Ministeri d’Administracions Públiques.

En aquesta Proposició No de Llei,  a la qual van fer aportacions el grup socialista i Podem,   es demanava que la Conselleria realitze una auditoria de la gestió de l’anterior Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. A més a més, s’encarregava a la Conselleria realitzar un estudi de viabilitat per posar en marxa un nou model organitzatiu i de finançament. Entre altres punt, s’instava a integrar el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló en el sistema sanitari de gestió directa per la pròpia Conselleria, en les mateixes condicions que la resta de la xarxa sanitària pública del País Valencià.