La formació de Nomdedéu ha aconseguit més acords unànimes que el PSOE i iguala virtualment les mocions unànimes del PP

“Hem aconseguit acords responsables en tots els fronts, gràcies al nostre esforç per presentar les propostes a temps per a debatre’s en comissió, circumstància que no fan ni el PP ni el PSOE”

Compromís ha aconseguit consolidar-se en la primera mitat de la legislatura com el grup més eficaç i propositiu de l’oposició en la corporació provincial de Castelló. Així es constata tant pel nombre de mocions de Compromís que han aconseguit un suport unànime de la resta de grups, que superen folgadament el PSOE, com pel debat generat per les propostes rebutjades pel PP. De fet, les mocions presentades per Enric Nomdedéu, que han aconseguit referendar-se per unanimitat pràcticament igualen a les aconseguides pel PP. “No sols hem demostrat que Compromís és capaç de proposar, sinó que a més, i a pesar de les distàncies polítiques que ens separen de PPSOE, hem liderat la generació d’acords amb tots i ens consolidem com a força decisiva en els debats estratègics de la província”, subratlla Nomdedéu.

Els acords impulsats per Compromís han comprés tots els fronts: en matèria de cohesió territorial i infraestructures destaquen els acords unànimes per a aconseguir els trens de Rodalia al Maestrat; per a ampliar la xarxa d’autobusos del Maestrat a la UJI o per a activar i reformular el Pla Contra Inundacions (patricova)…; Compromís també ha aconseguit que la Diputació aprovara la seua moció contra l’opció Sud del tren a PortCastelló, després d’arribar a un acord amb els seus companys de BLOC-Compromís a Vila-real i Almassora.

En matèria ambiental, Compromís ha aconseguit en la Diputació frenar les mocions del PP a favor del fracking i ha propiciat la constitució de la mesa tècnica d’experts per al seu debat; També destaquen els acords unànimes contra les prospeccions a Columbretes. A més,  Nomdedéu també ha aconseguit posar sobre la taula el debat sobre la xarxa de Molt Alta Tensió. En este àmbit ambiental, Compromís, a més de reclamar reiteradament les ajudes pels incendis de l’Alcalatén, també ha fet front contra la incineradora. Compromís va presentar una moció per a exigir al Consell que aclarira on preveu plantes d’incineració, però la va retirar per a arribar a un acord unànime de suport al recurs d’alçada presentat per l’Alcora.

Enric Nomdedéu, hui durant l'acte amb la premsa
Enric Nomdedéu, hui durant l’acte amb la premsa

En matèria nacional, Compromís va aconseguir en la Diputació el primer acord del País Valencià per la reciprocitat de TV3 i per a tramitar la Llei de Televisió Sense Fronteres; així mateix, també des de la Diputació de Castelló, Compromís va aconseguir el primer acord unànime del Paìs Valencià en què es reclamava a Madrid la transferència de les competències de Costes per a la Comunitat.

A més d’estos fronts, el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, ha liderat els acords en matèria econòmica i social, eixos per a la recuperació. En este sentit, en matèria industrial, una moció de Compromís va propiciar la declaració institucional en contra de la taxa del gas i, posteriorment, després d’aprovar-se el nou impost del PP, Compromís una moció va aconseguir un altre acord unànime per a instar a esmenar la Llei i evitar la taxa. D’altra banda, respecte al turisme, el diputat de Compromís també va aconseguir suport unànime per a reclamar al Govern que no reduïra el nombre de viatgers de l’Imserso al nord de la província. Una altra moció de Compromís va propiciar la posterior declaració institucional per reclamar que no es paralitzara el Parador de Morella. En matèria agrària, Nomdedéu també va presentar recentment una moció per a modificar les assegurances agràries, poc adaptats a la realitat del camp castellonenc, però va topar amb una esmena a la totalitat del PP.  El portaveu de Compromís en la Diputació també ha reclamat de forma reiterada l’augment d’efectius de seguretat, davant de l’onada de robatoris en l’interior.

Amb tot, l’eix central de Compromís en la Diputació, més encara davant de la crisi econòmica, ha sigut l’aposta social. En este sentit, el seu portaveu, Enric Nomdedéu, ha aconseguit un acord unànime perquè la Diputació s’adherisca al conveni de vivendes socials de la FEMP. Així mateix, per a fomentar el treball de les ONG, també es va aconseguir la unanimitat en una esmena perquè no es cobraren drets d’autor en actes i concerts organitzats per ONG i entitats socioculturals d’interés social. Este mes, Compromís ha presentat una moció per garantir els menjadors escolars i, tot i l’esmena anunciada pel PP, “esperem aconseguir alguna millora en este sentit”. Nomdedéu recorda que “una cosa semblant va ocorrer amb la nostra primera moció, de crear beques formatives per estudiants en ajuntaments de la provincia. El PP la va esmenar, però finalment ha posat en pràctica la nostra proposta, tant en el títol, com en el nombre d’estudiants com en l’import de les beques”.

En l’esfera municipal, i en el principal projecte de la corporació, els PPOYS, una esmena de Compromís va aconseguir augmentar el finançament per a projectes de municipis de més de 10.000 habitants. Trencar este límit establit en principi pel PP ha permés millorar el finançament en projectes de nombroses localitats, entre elles Betxí i Vila-real.

 

CANVIS EN LA POLÍTICA I PROXIMITAT A LA CIUTADANIA

El balanç comparatiu de mocions i d’acords aconseguits per Compromís a pesar de constatar la “eficàcia i la labor responsable d’oposició positiva i contundent enfront de la resta de l’oposició” és fruit d’un nou model de pràctica política i de proximitat als ciutadans. “Fins ara, tots els grups presentaven les mocions i propostes a última hora abans del ple, buscant efectisme polític i titulars. Compromís, no obstant això, presenta totes les seues propostes amb molta anterioritat als plens, circumstància que afavorix el debat amb la resta de grups i la consecució d’acords. Este és el secret perquè un grup minoritari numèricament haja liderat els acords i el motiu de la seua eficàcia política cap a la ciutadania”, destaca Nomdedéu.

Esta nova manera de fer política, impulsada per Nomdedéu, ha propiciat els primers passos per a un canvi substancial en la transparència i el funcionament de la Diputació. En este sentit, i després de diverses legislatures d’exigència per part de l’oposició, Nomdedéu ha arrancat el compromís de crear un reglament intern de la Diputacón. De fet, la proposta i l’exigència de fixar uns terminis per a fer realitat este text es va ratificar per unanimitat en el ple de la Diputació i està a punt de veure la llum.