Un futur per a Borriol

Els alcaldes ens hem de preguntar per a què estem governant, quin és l’objectiu d’estar ocupant un lloc de tanta responsabilitat. I després de fer-nos eixa pregunta, alguns contestem amb humilitat: ajudar a construir el futur del nostre estimat Borriol, un futur que ara ens volen furtar. Però els parlaré de les xifres, només unes quantes per no avorrir-los.

L’any 2011, amb el govern del PP i el suport de Veïns de Borriol l’ajuntament tenia un deute de 2.600.000 euros. A finals de 2014, PP i Veïns van elevar eixa xifra a 3.600.000 euros. És a dir: més d’un milió d’euros afegit a l’enorme endeutament que ja arrossegava el poble. A totes llums, un projecte nefast, si és que n’hi havia algun darrere d’eixe malbaratament. Era tan gros eixe forat que quan Compromís accedeix a l’alcaldia el maig de 2015 vam trobar, a més, 790.000 euros en factures impagades als calaixos. No pagaven ni la llum ni l’aigua.

I per si això fóra poc només prendre possessió ens va arribar una multa de més de 106.000 euros, amb uns interessos de demora de 22.000 euros i una quota pendent de 145.000 euros. I per què? Perquè PP i Veïns s’havien gastat els diners de la factura de l’aigua en altres coses i havien deixat sense pagar el cànon de sanejament. I no cal que es conte res de la depuradora, que van gestionar ells, i que ha acabat amb la condemna a 8 mesos de presó per a Francisco Martínez. Heretàvem deutes, multes i impagats.

Però davant d’aquestes xifres, posarem les nostres. Tot i la difícil situació que ens va deixar el PP, el govern de Borriol, de Compromís i PSPV, en poc més d’any i mig ha estat capaç de reduir en un 23,5% el deute. I això, a pesar del boicot que ens ha fet el PP i Veïns i que ens ha portat a aquest carreró sense eixida.

Per això vam presentar un pressupost nou: per a poder descongestionar la situació i pagar els proveïdors i els serveis mínims. No estem ací per a ocupar un càrrec i vore-les passar. Podríem haver continuat prorrogant els pressupostos, com es va fer en l’època del PP, però això haguera sigut una actitud covard. I nosaltres, ja ho he dit, som humils però no som covards. Ja veurem de quina pasta estan fets els altres i si saben estar a l’alçada.

Silverio Tena, alcalde de Borriol. Article publicat dilluns 6 de març al diari “Mediterráneo”