- Compromís presentarà una moció en tots els municipis castellonencs amb representació per atendre les demandes del camp valencià
- Marzà i Guardiola han recordat al Govern Estatal “la prohibició de la importació de productes de països que tinguen autoritzat l’ús de matèries actives de productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea”
Castelló, 13 de febrer, 2024
En les últimes dos setmanes, els llauradors i les llauradores valencianes estan mobilitzant-se arreu de tot el nostre territori, així com a tota Europa, amb una consigna clara “la gran majoria no poden viure del treball que fan al camp”. Compromís va a presentar en cada municipi en el que tinga representació una moció per atendre les demandes que el camp valencià està reivindicant en totes les manifestacions que se estan produint en els últims dies.
El diputat autonòmic, Vicent Marzà, ha exigit al Consell que “puga garantir el compliment de la Llei de la cadena alimentària i l’impuls final per a la creació urgent de l’Agència Valenciana del Control Alimentari per a garantir el pagament de preus justos als productors agraris”.
Marzà ha explicat que “l’encariment dels costos de producció i la climatologia adversa, principalment en forma de sequeres, han agreujat les dificultats ja de per sí complexes del que suposa mantenir el model tradicional agrari, i que no han estat compensades pel Ministeri d’Agricultura”. Per això, es necessari que el Consell “desenvolupe un paquet d’ajudes directes extraordinari al sector agrari per a pal·liar els costos socials i econòmics dels efectes adversos de l’emergència climàtica i per l’increment de costos derivats del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de l’Orient Pròxim”.
Per altra banda, el portaveu provincial de Compromís, David Guardiola, ha instat al Govern estatal a exigir al Consell de la Unió Europea una moratòria dels acords agrícoles de lliure comerç en els quals la UE forma part, com ara el conegut Tractat amb Sud-àfrica, el Vietnam, o el Marroc, fins que compleixen l’exigència de reciprocitat efectiva i l’estricta vigilància dels mercats. A més, de “prohibir la importació a l’Estat espanyol de productes de països que tinguen autoritzat l’ús de matèries actives de productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea”.
“Es necessari que el Ministeri defense al Consell de la Unió Europea una reforma de la Política Agrària Comuna per tal de reduir la burocràcia per a les xicotetes explotacions, y ajornar la implantació de l’obligació del quadern digital d’explotació fins que estiga implantat en la resta d’Estats membres i com a mínim mai abans del 2026. Cal una reforma de la PAC, necessita una adaptació a l’emergència social i climàtica però, sobretot, a la realitat de les explotacions agràries valencianes, amb requisits i exigències que es pugen complir i que aporten realment a aconseguir els objectius de la PAC.”.
Marzà i Guardiola han lamentat que “mentre augmenten els marges de benefici de les grans empreses agrícoles i de la industria de l’alimentació, els rendiments agraris per part dels treballadors i treballadores del camp disminueix progressivament”.