En una resposta parlamentària a Baldoví, Medi Ambient no concreta terminis i admet que encara no s’ha quantificat l’actuació


Medi Ambient també limita les actuacions a Torre la Sal per l’existència d’un antic port amb valor arqueològic

El Govern no preveu una actuació integral en el seu projecte d’actuació de millora litoral d’Orpesa entre Torre la Sal i Morro de Gos. Així es desprèn de la nova documentació facilitada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient davant les preguntes presentades pel diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. De fet, segons aquesta resposta, fruit de la insistència de Compromís a Orpesa per aconseguir actuacions a la costa de la localitat, el Ministeri considera que “aquest tram no té problemes costaners generalitzats d’erosió, sinó un problema puntual localitzat en els 334 metres situats al nord de la desembocadura del riu Xinxilla”.
El portaveu de Compromís, Josep Lluís Romero tem que aquesta resposta, que descarta que hi hagi una regressió generalitzada a la costa d’Orpesa, siga simplement una excusa del Govern per eludir una inversió més que necessària a la costa d’un municipi essencialment turístic”. Amb tot, com que es tracta d’un esborrany preliminar, Romero ha manifestat que “des de Compromís estarem vigilants amb els tràmits que realitzi l’Executiu i seguirem insistint a través de tots els tràmits parlamentaris per aconseguir que la regeneració de la costa d’Orpesa sigui una realitat”.

Així mateix, el Govern afegeix que ha de cuidar qualsevol actuació al voltant del sortint rocós de Torre la Sal, atès que aquest pot albergar canals d’un antic port amb un important valor arqueològic”. Des de Compromís, el seu portaveu, Josep Lluís Romero, considera que “cal preservar tots els recursos arqueològics del municipi, fins i tot els subterranis”, tot i que tem que aquest argument “també puga servir d’excusa per deixar Orpesa sense les actuacions necessàries per millorar la seva costa “.

SENSE PRESSUPOST I SENSE QUANTIFICAR

De fet, davant les insistents preguntes de Compromís respecte a terminis i inversió prevista per l’Executiu, el Ministeri acaba per admetre en aquesta última resposta que encara no tenen quantificada la quantia de la consignació necessària per a escometre l’actuació de millora litoral d’Orpesa. Segons el Ministeri, “els plecs i acords necessaris per dur a terme aquestes actuacions es redactaran un cop finalitzat l’estudi”, admet el Ministeri sense aportar cap data ni previsió. A més, afegeix que no es podrà valorar el cost de les obres de regeneració fins que no finalitzin tots els treballs d’aquest document”.