El portaveu de Compromís reclamava inversions de caràcter social com el ‘Menjar a Casa’ per famílies desfavorides, i infraestructures com la circumval·lació d’Onda, per a evitar el pas de camions de fem pel nucli urbà

 

Nomdedéu exigeix al ple que, abans d’acabar la legislatura, es regulen les esmenes als pressupostos per fer més participativa i democràtica la Diputació

 El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha defensat hui al ple de la Diputació les propostes de la coalició pels Pressupostos de 2015 de la Diputació provincial, unes esmenes  que es basen en les aportacions i suggeriments de col·lectius de Compromís i d’associacions i col·lectius de totes les comarques de Castelló i que incolien inversions per 22 municipis. No obstant això, el PP directament les ha rebutjat totes. “Preteneiem incorporar als comptes de la Diputació per 2015 una aposta pel social, amb la posada en marxa de propostes com Menjar a Casa, que pretén garantir l’alimentació per a famílies amb necessitats bàsiques en els nostres municipis, així com la recuperació del programa de Teleassistència conveniat amb Creu Roja”, ha explicat el portaveu de Compromís, que ha lamentat la “falta de Compromís social de la Diputació”.

Així mateix, a més de programes genèrics per a tota la província, les propostes de Compromís realitzen un repàs d’infraestructures pendents “imprescindibles per la millora de la càlida de vida dels nostres ciutadans”. Entre estes infraestructures, Nomdedéu destaca la “urgència per a impulsar una circumval·lació a Onda que permeta el pas de camions de fems per fora del nucli urbà per a evitar molèsties i problemes d’olors als seus veïns”. A més, Compromís reclamava dotacions per a altres connexions pendents, com el camí la Mar d’Almassora, la millora del camí Fadrell de Castelló per a millorar l’eixida a l’autovia del Port de centenars de veïns del districte marítim d’Almassora, la instal·lació de panells d’insonorització junt amb l’autovia a-7 a l’altura de Borriol, per a disminuir l’afecció sonora generada pel desviació de camions, la millora del vial d’Alcalà cap a la platja i la remodelació de les corbes perilloses del vial que connecta amb Fondeguilla. Així mateix, també s’instava a invertir en la creació d’un pont en la localitat de Betxí, el denominat pont del Puntarró, que permeta l’accés de vehicles pesats al seu polígon industrial sense travessar el nucli urbà. “Per desgràcia, no hi ha cap mecanisme en la Diputació per tal de presentar i demanar esmenes, per aixo, en el ple hem reclamat que, abans que acabe la legislatura, es regule aquest punt, que és de vital importància per tal de definir els pressupostos per part de totes les formacions polítiques amb representació a la Diputació”, diu Nomdedéu.

A nivell general, Compromís també sol·licitava incloure dotacions per a millores de diferents camins rurals en nombrosos municipis, com Torreblanca, la Vall d’Uixó, Cabanes, Vinaros, Benicarló o Benicàssim, on la proposta passa per connectar la carretejar del Desert dónes de Muntanya Molí per a enllaçar amb la senda que va al Desert.

En matèria ambiental, el PP també ha rebutjat les propostes presentades per Nomdedéu, que incolien convenis per a rehabilitar l’Espai Natural del Termet de Vila-real, els pins de les quals estan afectats pro la plaga de coleòpters, així com dotacions i convenis per a eradicar les poblacions de mosquit tigre en les comarques de Castelló.

En matèria ambiental, Compromís també plantejava incloure dotacions per a solucionar el problema de la depuració en xicotets nuclis poblacionals, com en el mas d’Avall de Costur.

En matèria cultural, el PP ha tornat a donar l’esquena a les peticions dels municipis de Castelló i ha rebutjat les inversions per fer un acord amb Borriol per a culminar la casa de Cultura del municipi, ja que és de les poques localitats de la província que no tenen una infraestructura d’este tipus, així com l’impuls a la Casa de Cultura dels Alqueries, pendent des de la segregació del municipi i acordat entre la Diputació i la Generalitat en aquella època. A més, els populars també han tombat les inversions culturals per a diferents projectes museístics de Benicarló, entre altres localitats. En esta línia, s’instava a la Diputació a reactivar els treballs arqueològics del jaciment de Martorum a Cabanes…

En l’àmbit esportiu, Compromís instava a la Diputació a contemplar inversions o conveniar-les per a posar en marxa projectes com el trinquet d’Almassora, o impulsar millores pendents en la piscina de la Jana. També es reclamen instal·lacions esportives com a pistes de tenis a Torreblanca, o la implantació de gespa artificial en el camp de futbol de Moncofa. Però el PP també ha desoït aquestes iniciatives.