Els veïns dels masos es mobilitzen per a conservar a ‘Rebollo’, un dels atractius turístics de la comarca de l’Alt Millars

Un grup de veïns de les masies de Cortes (Alt Millars) s’ha mobilitzat per protegir ‘Rebollo’, un roure amb més de set segles d’antiguitat convertit en una de les icones més representatives de la localitat. L’arbre, també conegut com ‘Abuelo’ i situat en l’indret de La Mateba, és un dels elements naturals més destacats de la comarca i la seva popularitat s’està convertint, paradoxalment, en el seu principal enemic. “La facilitat d’accés al paratge on es troba enclavat i l’absència de barreres de protecció, més enllà d’un xicotet tancat instal·lat fa més de dues dècades pels alumnes de l’escola taller, estan contribuint al seu deteriorament”, explica Xavier Trenco, portaveu del Grup Compromís a la Diputació. El diputat s’ha fet ressò de la inquietud dels veïns i s’ha compromès a posar en marxa les iniciatives necessàries per conservar la integritat de l’arbre. Els habitants de la zona fins i tot han començat una recollida de firmes.
“Aquest arbre és una entitat patrimonial i monumental viva de primer ordre”, assenyala Trenco, que recorda que estudis avalats pel Jardí Botànic de València xifren la seua edat en uns 750 anys. “Els perills que l’envolten es deriven tant de l’accés de persones com de vehicles”, indica. Els habitants de la zona es queixen de la falta d’espais degudament senyalitzats per a l’aparcament, de manera que els visitants arriben amb els seus cotxes just al peu de l’arbre. Això posa en perill les arrels i, per tant, la correcta alimentació del roure. A més, moltes persones s’enfilen pel seu tronc i les seues branques arrencant en ocasions trossos de la seua malmesa coberta. Cap cartell alerta de la importància paisatgística i natural de ‘Rebollo’; únicament de la seua edat. Tampoc hi ha possibilitat d’accés a peu des de Cortes llevat de la carretera CV-190, que constitueix “ja de per sí un element de risc per a les persones donat el seu mal estat”.
Per acabar de complicar la supervivència d’aquest exemplar, “el Rally Costa Azahar ha tingut cada any un final d’etapa al peu del roure. I molts camions la càrrega dels quals excedeix les deu tones permeses circulen per la calçada fins aparcar molt a prop de l’arbre”, apunta Trenco.
En vista d’aquests problemes, el portaveu del Grup Compromís demana “l’adequació de l’espai i el seu entorn, i la protecció del monument natural perquè puga seguir sent una atracció turística que genere recursos en una zona tan depauperada”. Com a mesures concretes, proposa “la construcció d’una zona d’aparcament al costat oposat al tram asfaltat que permeta disminuir la pressió dels vehicles”, així com “una senyalització clara i adequada i mesures antivandalisme per evitar que es puga pujar pel tronc”.