“El dia 19 ens tallen la llum de quatre locals municipals”. Aquest lúgubre anunci no és cap broma sinó un exemple més de la greu situació financera per la qual travessa l’ajuntament de Navaixes (Alt Palància, 700 habitants). Eixes paraules les ha pronunciades l’alcaldessa, Patricia Plantado, que aquest divendres, per fi, s’ha reunit amb el president de la Diputació, Javier Moliner, després que els diputats de Compromís, Xavier Trenco i José Miguel Carbó, hagen fet d’intermediaris perquè se produïra l’encontre. L’han acompanyat els altres dos edils de l’equip de govern, Francisco Rosalén i María Domínguez.

Posteriorment, els tres representants d’Alternativa per Navajas, formació que governa en el poble, s’han entrevistat amb el portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco, que continua fent gestions per intentar desblocar la situació de paralització en la qual es troba el municipi.

Plantado ha manifestat que han rebut de Moliner “moltes expressions de solidaritat i comprensió cap a la nostra situació, que agraïm”. En concret, Moliner els ha oferit tècnics en comptabilitat que els clarifiquen com poden reduir els deutes. “Per exemple ¬-ha dit Plantado-, hem de pagar 40.000 euros que se deuen de l’expropiació de terrenys de la carretera entre Gaibiel i Sogorb, 40.000 euros que no tenim”. Prova d’això és que hi ha que pagar 30.400 euros de la llum i, si no es fa abans de dimarts que ve, la companyia tallarà el subministrament elèctric. Tant l’alcaldessa com els seus regidors han insistit en el fet que el poble es troba sumit en un caos legal i econòmic per al qual, de moment, no troben eixida.

Per la seua part, el portaveu de Compromís, Xavier Trenco, ha subratllat que “només en recordar que Navaixes és el poble més endeutat d’Espanya segons les dades del Ministeri d’Hisenda, és prou per a fer-se una idea del problema”. Trenco ha recordat que esta situació l’ha provocada “la mala gestió econòmica de l’anterior equip de govern del Partit Popular” i ha reiterat que el seu grup continuarà intentant ajudar a l’equip de govern de Navaixes a eixir d’eixe pou.