El govern de Rajoy, en el Consell de Ministre de 11 de setembre de 2015, va aprovat el conegut com a “Impost al Sol”. El consumidor que té instal·lades plaques i genera electricitat està habitualment connectat a la xarxa, de la qual rep energia extra per cobrir les necessitats -no sempre fa sol i quasi mai el que es produeix és suficient. Ara bé, també aboca l’energia que no consumeix. Les organitzacions de defensa dels drets dels consumidors denuncia que el govern de Rajoy imposa “els interessos de les grans companyies elèctriques sobre els dels consumidors, als quals perjudica econòmicament”.

Aquestes entitats afirmen que a més a més, “el sistema que perpetua ha provocat pujades de la llum per les llars del 74,93% en els últims deu anys”. Amb “l’Impost al Sol” regales potser el 70% de tota l’energia que produeix la teua instal·lació a la companyia elèctrica, que per cert, la vendrà al teu veí a 12 cèntims el kilowatt-hora (kWh) “.

Mentrestant, a casa nostra, les exportacions de la Comunitat Valenciana de productes relacionats amb les energies renovables han experimentat un creixement del 115% en els primers cinc mesos de l’any 2016 i han registrar un valor de 47,26 milions d’euros, segons dades facilitades per IVACE Internacional. L’augment de les exportacions de la Comunitat Valenciana del sector se situa molt per sobre de la mitjana estatal que es xifra en aquest període en un 4’7%.

Des d’IVACE Internacional es treballa estretament amb l’Associació Valenciana d’empreses d’Energia (AVAESEN) en el desenvolupament d’accions que contribuïsquen a augmentar la internacionalització del sector. L’any 2015 va acabar amb unes xifres d’exportació d’aquests productes que va aconseguir els 108,49 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 32’4% pel que fa a l’any 2014.

És important destacar que tots els sectors implicats en la cadena de valor de les energies renovables i l’eficiència energètica són sectors emergents que tenen un gran de creació d’ocupació d’alta qualificació per al disseny, construcció i manteniment de les instal·lacions, així com per la seua capacitat de desenvolupament d’inversions complementàries, afins i connexes amb aquest sector, com a indústries de fabricació de components, centres de control i operació, etc.