Fa setmanes que la Diputació està donant a conèixer les quantitats assignades en el pressupost per a Benestar Social. Per exemple: publiquen que invertiran 2.150.000 euros en polítiques socials, una quantitat que fins i tot pot semblar adequada. Però, si traiem la calculadora i comencem a restar, veurem que 300.000 euros són de personal, 200.000 de beques a majors en la UJI o 272.000 per a fer realitat la proposta de Compromís que tots els pobles tinguen desfibril·ladors. Per tant, queda un milió d’euros que es distribueix en un grapat de subvencions a les diverses entitats socials que desenvolupen un treball que potser hauria de fer l’Administració pública i que, a més, són insignificants per a la tasca que realitzen. Així, només hi ha una partida per a unitats de respir de 260.000 euros i 77.000 més per a transport adaptat, que reben dos entitats que ofereixen aquest servei.

Per la seua part, la Conselleria ha duplicat enguany les ajudes a equips de base en la província. Més números: la Conselleria aporta per a dependència, actuacions en residències d’ancians o polítiques d’igualtat 210 euros per habitant mentre que la inversió de la Diputació és de 4 euros.

En el recent encontre de la vicepresidenta Mònica Oltra i el president Moliner per a coordinar polítiques socials en la província i el centre de Penyeta Roja es va posar de manifest, una vegada més, que la principal desigualtat que patim és de caràcter territorial entre l’interior i el litoral. Compromís Diputació ve insistint des de l’inici de la legislatura que corregir aquests desequilibris hauria de ser prioritari. Però els pobles de l’interior només reben de la Diputació ajudes per a les unitats de respir, i no tots, perquè en 2016 se’n van quedar fora més de 20. Pel que fa al transport adaptat que Compromís ha demanat reiteradament, res. Molts municipis tenen serveis municipals per a transportar a la gent major i la Diputació, que hauria de vetlar per oferir aquest transport de forma mancomunada en pobles d’interior, es nega a fer-ho. La conclusió és que el Pla Repoblem és un nom sense polítiques ni contingut, com tantes coses, massa, en aquesta Diputació. La conclusió és que Diputació 4, Conselleria 210.

Article d’opinió de Xavier Trenco, portaveu del grup de Compromís a la Diputació de Castelló, publicat dilluns 16 de gener al diari Mediterráneo