MASSA OLOR DE PURINS

La Diputació que presideix Javier Moliner fa contínuament referència a la discriminació que, a parer seu, pateixen les comarques de Castelló i a la presumpta falta de col·laboració de la Generalitat Valenciana. La predisposició de l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals), l’agència pertanyent a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient que gestiona la depuració d’aigües, a col·laborar en la reobertura de les plantes de purins és una clara demostració de la voluntat del Govern autonòmic, en aquest cas d’un departament del Consell que gestiona Compromís, per tal de buscar solucions justes i convenients.

La Diputació li ha demanat a la Conselleria que utilitze els terrenys de la planta de la Vall d’Alba per a la construcció d’unes instal·lacions per al tractament dels fangs provinents de les depuradores, perquè aquest tipus de residus necessiten un procés especial que assegure la seua correcta transformació en compost o materials que tornen a les terres agrícoles o forestals en condicions òptimes. Al mateix temps, ha demanat la participació dels consorcis de residus amb l’aportació de restes de poda per aconseguir millors productes. Una petició que de segur serà rebuda de bon grau per ajudar a reobrir la planta de la Vall d’Alba.

Això sí, el senyor Moliner haurà primer d’aclarir els dubtes arran de les suposades irregularitats sorgides per la compra dels terrenys per part de les empreses concessionàries de les plantes i la posterior rescissió del contracte, per un total de 500.000 euros, de l’única planta que funcionava, la de la Vall d’Alba. Els diners públics cal gastar-los amb correcció i escrupolositat i, per més anys que hagen passat, els ciutadans tenen tot el dret a saber com s’han emprat els seus diners i nosaltres, en aquest cas els grups polítics en l’oposició, a exigir responsabilitats en cas que hi haja hagut un ús indegut dels diners. I, sobretot, a demanar que es torne tot el que haja pogut desaparéixer. Només faltaria que una inversió de 20 milions d’euros per construir cinc plantes de purins que ara resten tancades, haguera suposat, a més, un benefici irregular per a algú. Tots els processos d’adjudicació han de ser nets i transparents.

Xavier Trenco i Pitarch és el portaveu de grup de Compromís a la Diputació de Castelló