Aquest dissabte de vesprada ha tingut lloc una xarrada a Benassal, presentada per Marta Sorlí, durant el qual Enric Nomdedéu ha explicat els diversos plans que ha posat en marxa el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Servof).

Des de la Conselleria d’Economia, les universitats i els sindicats s’ha elaborat l’informe Avalem Territori. No és el mateix la costa que l’interior, ni l’agricultura que la indústria. L’informe posa l’accent en l’escala local del territori i, en particular, en les claus que defineixen el desenvolupament de cada zona. Esta diagnosi permetrà lluitar contra el despoblament que afecta principalment les comarques interiors.

Les oportunitats laborals de l’Alt Maestrat són molt diferents a les de la Plana, en la qual la la indústria i el comerç tenen un pes important. El que es vol evitar és oferir cursos de formació administrativa quan el mercat laboral d’una zona és forestal.

D’acord amb este informe, els sectors productius dominants a Benassal i a l’Alt Maestrat estan lligats a l’agricultura i la ramaderia. Els serveis són uns dels sectors més importants i amb més potencial de creixement, com també el turisme.

El balneari de Benassal, “que podria ser un revulsiu per a Benassal i la comarca, només obri tres mesos a l’any”, ha explicat Pau Ferrando. El diputat provincial ha responsabilitzat la corporació provincial, governada pel PP, perquè en el plec de condicions l’empresa adjudicatària havia d’obrir-lo sis mesos a l’any com a mínim. Ferrando també s’ha referit al milió d’euros en subvencions contra el despoblament que no ha convocat la Diputació, a pesar que el pressupost es va aprovar fa mig any.

Enric Nomdedéu ha explicat que el Consell treballa “en un programa específic per a l’interior i els pobles menuts, amb fons propis”, que permetran crear dos tipus de contractes per donar continuïtat a l’ocupació i a l’arrelament al territori. El pla està enfocat a la modernització i participació dels ajuntaments, amb la qual cosa tindran oportunitats laborals perfils tècnics com informàtics, economistes..

Nomdedéu també s’ha referit a Avalem Joves Plus, del qual s’han beneficiat 19 jóvens de la comarca i, en concret, dos de Benassal.

Per la seua banda, la diputada Marta Sorlí ha denunciat les conseqüències de l’infrafinançament en les polítiques d’ocupació. “La Generalitat es troba ofegada, no disposa de recursos. Les persones que viuen a l’interior i en els municipis menuts necessiten accions específiques per evitar el despoblament”. Sorlí ha denunciat que “els valencians és com si per a Madrid no existírem, situació que encara s’agreuja si parlem dels pobles de l’interior.”

El senador Jordi Navarrete ha recordat que Compromís ha traslladat a la Cambra Alta una proposta per crear una Agència estatal contra el Despoblament. Aquesta iniciativa va sorgir després de contactes amb el grup de Compromís a la Diputació Castelló. “El model de desenvolupament de les Terres Altes d’Escòcia és un exemple a seguir, perquè està dirigit per experts sense interferències polítiques i els protagonistes són les persones que resideixen al territori”.

Finalment, des de la coalició s’ha volgut destacar el compromís de la Conselleria d’Educació per oferir serveis a la comarca i evitar el despoblament. En aquest sentit, s’ha recordat que el conseller Vicent Marzà va anunciar fa unes setmanes que Benassal disposarà d’un institut propi i no caldrà desplaçar-se fins a la Vall d’Alba.