La setmana passada ens vam reunir a Moncofa diversos càrrecs públics de Compromís per analitzar, novament, la situació de les dos dessaladores. Aquestes infraestructures es van projectar per donar resposta a les necessitats hidríques de projectes urbanístics que el temps ha demostrat que eren irreals.

El conveni subscrit entre els ajuntaments i Acuamed obliga les administracions locals a assumir el cost de les dos plantes. Cabanes ha d’abonar 20,5 milions, Orpesa 28,7 i Benicàssim 17,5 milions, per la instal·lació de la Plana Alta. Moncofa ha de pagar 26 milions i Xilxes 10,8 milions, per la dessalinitzadora de la Plana Baixa.

A més, Espanya haurà de tornar a la Unió Europea 36,1 milions d’euros, en concepte de subvenció, si les dessalinitzadores no entren en funcionament abans de març de 2019, Això fa que les plantes hagen de posar-se en marxa.

Ara bé, els ajuntaments no poden assumir-ne el cost perquè suposa hipotecar-se durant 25 anys. A més, el veïnat dels municipis afectats patiria un augment brutal en el rebut de l’aigua.

Per això des de Compromís reclamem des de fa anys que l’Estat, com ha fet amb altres plantes, se’n faça càrrec de la inversió. És el que vam proposar de nou fa tres mesos, al Congrés i al Senat, durant el debat dels Pressuposts. PP, PSOE i Ciutadans s’hi oposaren.

Quina va ser la nostra nostra sorpresa quan en el darrer ple de la Diputació el PP va exigir que l’Estat assumisca el cost. Llàstima no haver solucionat aquesta qüestió on tocava, a Madrid, durant el debat dels Pressuposts.

El que era una moció partidista s’ha convertit en una declaració institucional que serà aprovada per tots els grups de la Diputació. Cosa que ens alegra, perquè a Compromís sempre hem apostat per trobar una solució consensuada.

Article d’opinió de Xavier Trenco, portaveu del grup de Compromís a la Diputació de Castelló.
Publicat dilluns 17 de setembre al diari “Mediterráneo”.