El diputat provincial considera que el tractament de proximitat dels residus de la ramaderia intensiva pot generar llocs de treball que frenen el despoblament
El diputat provincial de Cicle Integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, ha mantingut una reunió amb representants de la Unió de Llauradors i el seu secretari general, Carles Peris, per trobar punts en comú per a la gestió de purins a les comarques de Castelló durant aquesta legislatura.
La Diputació gestiona cinc plantes de purins situades als pobles de la Todolella, Salzadella, Sant Mateu, Albocàsser i Vall d’Alba. Quatre d’elles mai s’han posat en marxa i en l’actualitat es troben “abandonades i desmantellades”, segons ha indicat Garcia. L’única que funciona ara per ara és la del poble de la Todolella, a Els Ports, encara que ho fa de manera “deficitària”, tal com es desprén dels informes de la Unió de Llauradors.
Vers a aquesta situació, el diputat provincial de Compromís ha manifestat que cal donar una solució sostenible en el temps a les plantes de purins per dos motius fonamentals: el mediambiental i l’ocupacional. Segons Garcia, “urgeix controlar els abocaments irregulars per a frenar la filtració de nitrats que contamina el subsòl i els aqüífers que finalment proveeixen d’aigua els camps”. A més, ha afegit que “cal reforçar la col·laboració amb la Unió de Llauradors per posar en pràctica projectes d’aprofitament dels subproductes del sector primari i fer una aposta pels fertilitzants orgànics, en línia amb les normatives europees.”
A més a més, Garcia sosté que la possibilitat de tractar els fems i els purins en les mateixes comarques on es practica la ramaderia intensiva pot generar nous llocs de treball que arrelen la població al territori. “El despoblament s’ha de combatre garantint tant els serveis públics com també la feina estable i adequada a les necessitats pròpies dels nostres municipis d’interior”, ha conclòs.