La proposta de Comprmís pretén reactivar el turisme d’interior i desestacionalitzar el sector gràcies a l’anunci del papa d’autoritzar un any jubilar de pelegrinatge a València
La proposta es basa en documents històrics, que avalen que el calze va passar per Castelló
“Amb el suport de les institucions i si des de Castelló sabem aprofitar estratègicament l’oportunitat que se’ns brinda, es dinamitzarà el sector turístic de l’interior i es desestacionalitzarà el turisme provincial”. Així de contundent s’ha mostrat el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, qui ha presentat hui una moció per a dissenyar, activar i posar en valor la ‘Ruta del Grial’, una ruta turístic cultural que, amb un potencial de milions de visitants i pelegrins, serviria com “esperó definitiu i complement essencial per al turisme de sol i platja de la província, la qual cosa generaria un gran impuls econòmic que, ben treballat, podria aspirar a atraure al mateix perfil de visitants que el camí de Santiago”.
Nomdedéu ha manifestat que, davant de l’actual conjuntura econòmica, les comarques de Castelló, especialment les de l’interior, han d’aprofitar totes les oportunitats que es presenten. I segons Nomdedéu, “l’anunci del Vaticà i de l’Església Catòlica d’avalar el Calze de la catedral de València com l’usat per Crist en l’última cena i la decisió del papa de concedir un any jubilar és una oportunitat per a crear una ruta de pelegrinatge que, per motius històrics ben fonamentats, travessaria les comarques de Castelló”.
Segons detalla Nomdedéu, vos estudis històrics confirmen que el Grial, fugint de la persecució religiosa a Roma, va entrar a la península des d’Osca i, després d’un llarg temps custodiat pels reis Martí l’Humà i Alfons el Magànim, vinculats evidentment a la història de Castelló, es va traslladar fins a la catedral de València travessant les comarques de Castelló.
“Amb estos arguments històrics, des de Compromís els proposem a les institucions valencians i castellonencs que treballen amb celeritat i estratègia per dissenyar una ruta, inicien contactes amb les administracions i institucions afectades i eviten alhora que altres territoris veïns puguen tractar d’aprofitar-se d’esta oportunitat”, explica Nomdedéu.
La proposta, que a través del portaveu de Compromís en la Diputació de València també es traslladarà a esta institució “tracta d’activar una ruta de pelegrinatge que, travessant Castelló, arribe fins a la principal relíquia de la Cristiandat com és el Calze de l’última cena”. Segons Nomdedéu, “esta ruta no sols té un mercat potencial de 2.300 milions de persones que professen la religió cristiana, sinó que constituïx una ruta històrica i cultural directament vinculada a la història medieval de les nostres comarques, a la Corona d’Aragó i pot servir d’esperó per a posar en valor nostre gran patrimoni medieval, esglésies, ermitoris… i aprofitar-los per a crear una ruta de pelegrinatge que genere ingressos econòmics i done a conéixer els atractius de Castelló en tot el món”.
Segons Nomdedéu, “es tracta de crear marca, i de vincular Castelló a eixa marca, igual que Galícia ho ha fet amb el camí de Santiago, i aprofitar-la per a posar en valor nostres actius turístics de l’interior”.