Nomdedéu porta al ple una moció per a elaborar un reglament que abans de finalitzar la legislatura “establisca els mecanismes de participació en la Diputació i done veu a la ciutadania”

La Diputació de Castelló debatrà en el pròxim ple el Desplegament Del Reglament Orgànic de la Diputació per a incloure mecanismes de participació ciutadana. Així ho ha anunciat el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, qui ha formalitzat una moció perquè “considerem imprescindible regular i establir mecanismes perquè la ciutadania puga participar en les decisions que els puguen afectar”. Nomdedéu recorda que nombrosos ajuntaments compten amb reglaments que sí que establixen este tipus de processos de participació ciutadana i “considerem que la Diputació de Castelló hauria de comptar amb mecanismes més eficaços i oberts perquè associacions, entitats… la ciutadania en general puga tindre veu en la corporació provincial”.

De fet, l’objectiu de Compromís, tal com establix la moció, és que la Diputació puga aprovar este reglament abans del final de la legislatura, perquè així queden fixades les bases de futur per a una Diputacón més oberta. Per això, el portaveu de Compromís insta que s’establisca una comissió de treball semblant a què va elaborar el Reglament Orgànic de la Diputació i que, amb participació de tots els grups, es comence a treballar en este procés.

Cal recordar que el Grup Compromís, des de l’inici de la legislatura, ha formalitzat nombroses propostes per obrir la participació en la corporació provincial. De fet, al principi de l’actual mandat Compromís ja va formular la proposta de l’Escó 28, per a donar veu als alcaldes de municipis el partit de la qual no tinguera representació en la Diputació. No obstant això el PP la va rebutjar. Posteriorment, en el debat sobre l’estat de la província, el portaveu de Compromís va apel·lar a elaborar este reglament de participació, que “era un compromís pendent”.

De fet, la participació de Compromís ha sigut fonamental per a establir el Reglament Orgànic de la Diputació, ja que va ser el seu portaveu, Enric Nomdedéu, qui va arrancar a Moliner el compromís per elaborar-lo. Posteriorment va ser una proposta de Compromís la que va prosperar per modificar un apartat del reglament i vincular els sous dels diputats a les dedicacions que tenien assignades. Compromís també va iniciar les propostes que van donar com a fruit un pacte per la transparència en la Diputació, amb la publicació de les declaracions de béns dels diputats, l’emissió dels plens en directe… “Des de Compromís apostem per establir regles de joc transparents i obertes, que milloren l’eficàcia i la transparència així com la participació. Per això apel·lem a un acord de tots els grups perquè esta institució faça un pas més en esta direcció”, conclou Nomdedéu.