La Diputació de Castelló ha oferit als pobles durant molts anys el servei d’impressió de milers de cartes als Reis Mags, escrites en valencià. Aquestes cartes s’envien després als municipis i es reparteixen entre els alumnes dels centres educatius d’Infantil i Primària. Però aquest any, els xiquets de les comarques de Castelló es veuran privats de la possibilitat d’escriure a Ses Majestats en la seua llengua materna i utilitzant un vocabulari visual de joguets per facilitar que els menuts de la casa puguen escriure de forma correcta els noms dels regals.

Localitats com ara Borriana i Almassora, entre d’altres, han rebut una comunicació del servei d’impremta provincial, signada pel diputat de Cultura, Vicent Sales, en la qual es denega la impressió de “24.100 cartes als Reis d’Orient i díptic A4 plegat imprès a dues cares “, segons consta literalment. I sense més cap explicació.

El portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco, ha manifestat durant la sessió plenaria la seua preocupació davant el perill que els xiquets es queden sense regal de Reis «ja que la Diputació no els facilita la carta on puguen escriure les seues peticions».  Amb aquestes paraules i amb certa ironia ha volgut esbrinar el motiu d’aquesta cancel·lació d’un projecte que “contribuïa al procés de normalització lingüística ja que els xiquets s’acostumaven des de petits a utilitzar el valencià en un àmbit que és propi de la infància “.

Per al portaveu de la coalició “és evident que al Partit Popular li importa poc o gens potenciar l’ús de la llengua i per això va a deixar els xiquets sense aquest mitjà de comunicar-se amb els Reis d’Orient”.

El propòsit d’aquesta pregunta és que l’equip de govern del PP s’ho repense i no deixe els menuts sense poder lliurar la carta als Reis.