rutaalmassora2rutaalmassora

 

Els participants visitaran el Castell Vell musulmà i els edificis històrics de la Vila

La ruta partirà a les 9 del matí de l’encreuament Boqueres/Sant Jaume cap al Castell Vell per a després visitar la Vila, el barri històric de la localitat

Compromís per Almassora torna a apostar per la divulgació i la posada en valor del patrimoni històric i cultural de la localitat. Per a això, el diumenge dia 14 ha organitzat la ruta ‘de l’Almassora vella a la Vila d’Almassora’, un recorregut pels elements medievals de la localitat que repassa els orígens de la població musulmana i el primer assentament cristià. D’esta manera, de la mà de l’historiador David Igual, els participants partiran el diumenge dia 14 a les 9 hores de l’encreuament entre el carrer Boqueres i el carrer Sant Jaume per a dirigir-se cap al Castell Vell o Castell dels Moros, l’antiga fortificació musulmana. En el seu recorregut coneixeran altres vestigis d’arquitectura hídrica com la ‘casa dels Reixes’ o la caseta dels moros, un antic assut. Una vegada en el Castell Vell, David Igual explicarà la importància de les restes del castell i anècdotes sobre l’època en què els antics pobladors d’Almassora habitaven en el seu interior.
En este sentit, cal recordar que des de BLOC-Compromís es va presentar recentment una moció per a preservar i posar en valor el Castell Vell, totalment abandonat per per l’Ajuntament i per les institucions i en perill d’afonament en alguns trams.
Després de la visita al ‘Castell Vell’, la ruta tornarà per l’Estret fins a la Vila, nucli històric de la població a qui es van traslladar els almassorins originaris en 1200. Ja en la Vila, els participants en la ruta coneixeran al detall els vestigis medievals de la localitat; les restes de muralla o de la ‘murà’; els antics portals de la ciutat fortificada –el portal de la Mar, el de l’església, el de la Llavanera, el de l’Oficialat i el Portal Tancat-; també coneixeran detalls de la plaça de l’Església; els perxes de la Plaça Major, la importància de la Casa de l’Oficialat; la ubicació de la desapareguda ermita de la Sang; “Es tracta, de nou, de donar a conéixer entre els nostres veïns la història de la nostra localitat i també la importància de les restes, així com la potencialitat cultural i turística d’uns elements que no s’han sabut posar en valor ni potenciar”, explica el portaveu de Compromís en l’Ajuntament, Xavier Tenco.