Navaixes (Alt Palància, 700 habitants) té el dubtós honor de ser conegut com un dels pobles més endeutats d’Espanya. Segons les dades publicades pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, cada veí deu a les arques públiques uns 7.000 euros. Però el deute, encara que semble increïble, no és el pitjor dels mals que afligeixen​ ​a aquest ajuntament: la mala gestió econòmica de l’anterior equip de govern del Partit Popular ha sumit el municipi en un caos legal del qual no podran sortir sense ajuda.

Per això no van ser precisament alegries el que es van trobar els nous ocupants de l’ajuntament, un edifici que, per cert, s’està caient a trossos, tot un simbolisme de l’abandó en què es troba el municipi. Els regidors d’Alternativa per Navajas afirmen que s’han sentit sols davant el perill. Des del dia 24 de maig estan treballant sense descans per trobar alguna llum entre tanta foscor. L’alcaldessa, Patricia Plantado, ha manifestat que fins i tot “els veïns ens ofereixen diners perquè puguem pagar una auditoria que ens ajude a solucionar aquest embolic legal”.

Compromís, a través del seu diputat Xavier Trenco, s’ha interessat perquè la Diputació els preste alguna ajuda i ha mantingut una reunió amb l’alcaldessa i els seus dos regidors en la qual tots tres han expressat la seua preocupació per la situació.
“Hem demanat una reunió amb el president, Javier Moliner, en repetides ocasions i encara no ens ha rebut”, ha lamentat Plantado.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís els ha assegurat que farà la gestió amb Moliner perquè, segons ha dit, “la situació de Navaixes l’ha provocada el PP i són ells els que primer haurien d’estar interessats en solucionar-la”. Trenco ha criticat que el Partit Popular dóna titulars contínuament sobre el seu suport als pobles de l’interior “quan en realitat estan abandonats a la seva sort i el cas més palmari és el de Navaixes”.
Cal recordar que el deute s’ha contret, entre altres coses, per la quantitat d’obres faraòniques que es van fer al poble durant el mandat dels populars, com l’auditori municipal, el pavelló poliesportiu, la Casa de la Música, el Rocòdrom i la compra d’un antic xalet d’estiuejants per convertir-lo en la seu del nou ajuntament.
“El malbaratament és evident i el que cal fer és ajudar a aquests veïns a que isquen  d’una situació tan lamentable com la que té el seu ajuntament”, ha conclòs Trenco.