Compromís estudiarà el cas i demanarà responsabilitats després que fonts sindicals hagen denunciat que els bombers del Consorci Provincial van haver de prendre el comandament davant l’avís d’incendi que es va produir aquest diumenge en un hotel d’Orpesa. Aquestes fonts han assegurat que no hi va haver una desgràcia “de miracle” ja que l’hotel estava quasi al complet i va caldre desallotjar 700 persones.

Segons han relatat fonts sindicals a Compromís, aquesta situació de perill va ocórrer perquè els comandaments de la zona Nord i el cap provincial no van acudir ni van atendre l’avís d’un incendi de grau 3, com exigeix el protocol d’emergències. Una situació de “falta de responsabilitat” que la coalició valencianista ha denunciat en anteriors ocasions. Segons aquestes fonts, això ha succeït perquè el Consorci de Bombers, al capdavant del qual hi ha el diputat Luis Rubio, “funciona com un cortijo”.

El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Xavier Trenco, ha manifestat que “demanarem explicacions als responsables polítics, com és la nostra obligació, i els exigirem responsabilitats, si hi ha motiu per a això”. Trenco ha dit que “primer, cal estudiar aquest assumpte i comprovar la veracitat dels fets, tot i que són diverses fonts les que ens ho han confirmat. Un cop aclarit aquest aspecte, si hi ha hagut alguna negligència o falta de zel professional entre els comandaments dels bombers, haurem de demanar responsabilitats polítiques”.

Segons ha explicat el portaveu de Compromís “sembla ser que, mentre passava l’incendi, els caps dels bombers estaven il•localitzables i no van atendre els missatges i trucades que els van fer al telèfon mòbil, com és la seva obligació i com mana el protocol d’actuació de emergències”. Si no hi va haver de lamentar cap desgràcia més gran (dues persones van ser ateses per inhalació de fum) va ser “perquè els efectius que esperaven el relleu es van quedar a ajudar i a coordinar el dispositiu, davant l’absència dels caps”.

Trenco ha subratllat que Compromís ha denunciat en “reiterades ocasions” que no es compleixen els protocols d’actuació davant de fets com el de l’incendi de l’hotel d’Orpesa. “No és la primera vegada que passa això i molt em temo que no serà l’última. Tant de bo no haguem de lamentar una desgràcia per no haver posat solució a aquest problema “.

“No es pot fiar tot a la professionalitat i la solidaritat dels que sí que hi eren”, ha insistit Trenco. “Si el greu succés va acabar bé va ser perquè els efectius entrants i sortints d’Orpesa i el seu sergent van acudir al rescat, i també van acudir els de la zona sud, que van sortir de Nules i es van presentar amb un aparell per socors en alçada (un autobraç telescòpic ) que no va poder arribar des del parc de Benicarló perquè fa dos anys que eixe no funciona “. Els bombers “rasos” van actuar, segons el portaveu de Compromís a la Diputació, “amb la professionalitat que els va faltar als superiors”.

—————————————————

Compromís pedirá responsabilidades por la ausencia de mandos de los bomberos en el incendio del hotel de Orpesa

Fuentes sindicales denuncian que no se cumplió el protocolo y lo achacan a que el consorcio funciona “como un cortijo”

Compromís estudiará el caso y pedirá responsabilidades después de que fuentes sindicales hayan denunciado que los bomberos del Consorcio Provincial tuvieron que tomar el mando ante el aviso de incendio que se produjo este domingo en un hotel de Orpesa. Estas fuentes han asegurado que no hubo una desgracia “de milagro” ya que el hotel estaba casi al completo y hubo que desalojar a 700 personas.

Según han relatado fuentes sindicales a Compromís, esta situación de peligro ocurrió porque los mandos de la zona Norte y el jefe provincial no acudieron ni atendieron el aviso de un incendio de grado 3, como exige el protocolo de emergencias. Una situación de “falta de responsabilidad” que la coalición valencianista ha denunciado en anteriores ocasiones. Según estas fuentes, esto ha sucedido porque el Consorcio de bomberos, al frente del cual está el diputado Luis Rubio, “funciona como un cortijo”.

El portavoz de Compromís en la Diputación de Castellón, Xavier Trenco, ha manifestado que “vamos a pedir explicaciones a los responsables políticos, como es nuestra obligación, y les vamos a exigir responsabilidades, si hubiera motivo para ello”. Trenco ha insistido en que “primero, hay que estudiar este asunto y comprobar la veracidad de los hechos, aunque son varias fuentes las que nos lo han confirmado. Una vez aclarado este aspecto, si ha habido alguna negligencia o falta de celo profesional entre los mandos de los bomberos, tendremos que pedir responsabilidades políticas”.

Según ha explicado el portavoz de Compromís “parece ser que, mientras ocurría el incendio, los jefes de los bomberos estaban ilocalizables y no atendieron los mensajes y llamadas que les hicieron al teléfono móvil, como es su obligación y como manda el protocolo de actuación de emergencias”. Si no hubo que lamentar ninguna desgracia mayor (dos personas fueron atendidas por inhalación de humo) fue “porque los efectivos que esperaban el relevo se quedaron a ayudar y a coordinar el dispositivo, ante la ausencia de mandos”.

Trenco ha subrayado que Compromís ha denunciado en “reiteradas ocasiones” que no se cumplen los protocolos de actuación ante hechos como el del incendio del hotel de Orpesa. “No es la primera vez que ocurre esto y mucho me temo que no será la última. Ojalá no tengamos que lamentar una desgracia por no haber puesto solución a este problema”.

“No se puede fiar todo a la profesionalidad y la solidaridad de los que sí que estaban allí”, ha insistido Trenco. “Si el grave suceso acabó bien fue porque los efectivos entrantes y salientes de Orpesa y su sargento acudieron al rescate, y también acudieron los de la zona sur, que salieron de Nules y se presentaron con un aparato para socorros en altura (un autobrazo telescópico) que no pudo llegar desde el parque de Benicarló porque hace dos años que no funciona”. Los bomberos “rasos” actuaron, según el portavoz de Compromís en la Diputación, “con la profesionalidad que les faltó a los superiores”.