El diputat autonòmic de Compromís Víctor García reclama al Consell els contractes rubricats amb les empreses de Debón, amb el Club de Camp presidit aleshores per Carlos Fabra, amb Match Golf Consulting, investigada en el cas Palma Arena i en la Púnica, així com altres clubs esportius. El portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco, reclama davant la corporació provincial tota la documentació relativa a la causa i lamenta el “suposat ús tèrbol” dels diners del Consorci Provincial. La responsable de l’àrea de Sanitat de Compromís, Mònica Àlvaro reclama a Sanitat els informes justificatius de la ubicació i del lloguer a Debón dels terrenys per a l’Hospital de la Vall

Compromís donarà compliment a la paraula donada i “obrirà tots els calaixos necessaris perquè els supòsits responsables del saqueig de les institucions valencianes assumisquen la seua responsabilitat”. Així ho ha manifestat el diputat de Compromís Víctor García després que la Fiscalia haja obert una recerca sobre els patrocinis delictius atorgats des de l’aeroport de Castelló.

“Encara que Carlos Fabra fes i desfés al seu gust en l’aeroport, qualsevol decisió sobre aquest tema havia d’estar avalada des d’instàncies més altes del Consell, ja que la Diputació no tenia quasi tenia participacions en l’aeroport”. Per aquest motiu, dimecres passat, abans de conéixer-se la decisió de llogar a Debón els terrenys per construir l’Hospital de la Vall, “el grup Compromís de les Corts va remetre ja una bateria de peticions de documentació perquè el Consell facilite els contractes de patrocini o les adjudicacions de qualsevol tipus de serveis a les entitats, persones físiques o jurídiques que van percebre diners de patrocini des de l’Aeroport de Castelló”.

Així, entre els arxius reclamats al Consell se sol·licita la documentació de les contractes del Consell amb Match Golf Consulting, una de les empreses patrocinades per l’Aeroport per impulsar el Master de Golf del Club de Camp Mediterrani –presidit llavors pel propi Carlos Fabra-. Cal ressenyar que aquesta empresa ha resultat esquitxada i investigada en altres suposades trames corruptes, com el Cas Palma Arena, o la trama Púnica. També es reclamen els contractes de patrocini amb les empreses vinculades amb Debón i amb altres esportistes.

INFORMES SOBRE LA UBICACIÓ I L’ARRENDAMENT DE L’HOSPITAL DE LA VALL

Des del grup Compromís de la Diputació de Castelló s’ha demanat informació sobre el contracte que l’ex president, Carlos Fabra, hauria signat amb el pilot de motos Álex Debón per construir una centre de dia en terrenys que l’esportista posseïa a la Vall D’Uixò. Una operació que ara investiga la Fiscalia de Castelló en el marc d’una primera indagació sobre els patrocinis esportius de l’empresa pública Aerocas. Segons les perquisicions de la Fiscalia, Fabra i Debón van entaular una relació comercial que, d’una banda, va portar al pilot a fer un préstec de 360.000 euros al polític (que està condemnat a quatre anys de presó per delicte fiscal); per un altre, l’ex president de la Diputació va signar un contracte d’arrendament per construir un hospital de dia en uns terrens propietat de l’esportista. Aquest contracte suposava el pagament de prop de 12.000 euros mensuals durant 25 anys per l’arrendament de dues parcel·les a la Vall d’Uixò per construir el centre de dia. En total, 3,5 milions de pagament de lloguer a Debón. Finalment, l’hospital de dia no es va construir, encara que el pilot va remetre factures al Consorci amb la intenció de cobrar.

El portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco, ha explicat que tot aquest entramat de “suposats favors” ha eixit a la llum perquè Debón reclama judicialment a Fabra la devolució d’aquest crèdit personal de 360.000 euros. “La Fiscalia ha ampliat la recerca pels patrocinis de Aerocas i, al mateix temps, es troba amb un nou balafiament de diners públics. I em tem que no serà l’últim”,  ha assenyalat Trenco.

Per aquest motiu, el diputat de Compromís ha sol·licitat còpia dels informes tècnics que acompanyaven el contracte d’arrendament per justificar la construcció del centre de dia a la Vall d’Uixó “i una còpia de l’informe, si existeix, que va desaconsellar la  construcció”. També, una còpia del contracte d’arrendament signat pel llavors president de la Diputació, Carlos Fabra. “Segons sembla, es va arribar a fer efectiva una primera mensualitat d’11.800 euros, que es van abonar a Debón. Hem demanat, per tant, còpia d’aquest rebut”,  ha detallat Trenco.

En paral·lel, la diputada autonòmica de Compromís i responsable de Sanitat pels assumptes relatius a les comarques de Castelló, Mònica Àlvaro, ha tramitat hui d’urgència una petició de documentació davant la Conselleria de Sanitat per aclarir en quins informes tècnics es va justificar la ubicació dels terrenys en els quals se situaria l’Hospital de la Vall, així com els informes justificatius de l’import pagat pel  lloguer. “Davant la greu situació que suporta el Consorci Hospitalari de Castelló i l’Hospital Provincial, cal mirar amb lupa la despesa del Consorci Hospitalari, llavors presidit també per Carlos Fabra”. Àlvaro ha recordat que recentment, a proposta de Compromís – i malgrat la negativa del PP en la Diputació-, els Corts van instar al Consell a realitzar una auditoria detallada de l’anterior etapa política en el Provincial.