Estem en el moment més important de l’any polític: la aprovació dels pressupostos 2017. Tots els pobles viuen amb l’esperança de veure si les peticions que han fet al llarg de l’any s’arrepleguen en eixos comptes. Però es troben amb la trista realitat que no apareixen per cap lloc. Aleshores, comencen els rumors i les queixes: “tots els diners són per als pobles del PP”, “sempre se ho emporten els mateixos”, “i ara què fem? perquè eixa inversió era vital per al nostre poble”, “diuen que ajuden als pobles menuts i després res”, i així, un llarg etcètera. Uns protesten en els mitjans de comunicació; altres, criden, desesperats, a la presidència de la Diputació. Els diputats que, no ho oblidem, representem als municipis, ja no sabem què fer i molts es resignen a esperar temps millors.

El 2016 ha sigut una contínua lluita política per a reclamar canvis en els criteris de concessió tant per als POIS (que són vitals per als pobles menuts) com en la incomprensible signatura de convenis singular amb pobles rics mentre que d’altres es quedaven sense res. Compromís va aconseguir que els pobles de més de 20.000 habitants no es quedaren fora però allò va ser un acord per a eixir del pas. Ara hem aprés tots i no podem repetir els mateixos errors. Hem d’incrementar les quantitats dels POIS que rep cada municipi, no sols la quantitat global; els pobles de 20.000 habitants han de tindre reconeixement però sempre buscant l’equilibri amb els pobles mes menuts; cal aprofitar bé el fons de cooperació municipal de la Generalitat, desaparegut des fe fa anys; els criteris per a concedir les ajudes no poden basar-se sols en la població perquè hi ha d’altres també importants com la taxa d’atur i l’índex de riquesa.

En definitiva, Compromís aposta per aquesta nova forma de fer les coses en una institució que té com a finalitat recolzar els 135 municipis: primer, els més xicotets, però també caldrà fer un major esforç per ajudar els grans. Això és el que entenem nosaltres que és el diàleg i en eixa taula sí que volem asseure’ns.

Article de Xavier Trenco, portaveu de Compromís a la Diputació. Publicat dilluns 21 de novembre al diari Mediterráneo.