Mirem al passat per a millorar el futur. Per això els propose un xicotet viatge al segle XIV. Veuran: després d’anys de negociacions entre el rei Jaume II i el Papat arran de la dissolució de l’orde del Temple, el 10 de juny de 1317 el papa Joan XXII signà la butlla fundacional del convent de Montesa, adscrit a l’orde de Calatrava, amb la intenció de fundar una nova orde militar d’àmbit estrictament valencià. Per aquesta raó, el rei li donà els béns de l’orde del Temple al regne de València. Aquest és l’origen de l’orde militar de Santa Maria de Montesa, la qual, finalment, encetà la seua activitat el juliol de 1319, quan el rei Jaume II investí els seus primers cavallers al Palau Reial de Barcelona.

L’ordre es va dissoldre al 1836 en el marc de la Revolució liberal a Espanya. Així doncs, enguany es celebra el 700 aniversari d’aquests fets i, com altres municipis i institucions valencianes, hauríem d’aprofitar l’efemèride per posar en valor este llegat cultural i promoure des de la Diputació: activitats acadèmiques, docents i divulgatives en col·laboració amb la Universitat Jaume I i tots els municipis que d’una o d’altra manera van formar part de l’ordre de Montesa.

En aquest sentit, hem de dir que la Diputació aposta per una marca cultural, “Territori Templer”, per intentar donar un valor afegit al turisme que ve a les nostres terres. La inauguració del centre d’interpretació de Peníscola fa unes setmanes hauria de ser el punt que irradiaria cap a tots els pobles del Maestrat el segment turístic interessat per la nostra cultura i les tradicions.

I si celebrem el 700 aniversari de la creació de l’Ordre de Montesa no podem perdre la oportunitat de posar en valor la marca i fins i tot redefinir-la per intentar fer-la més nostra, més adaptada a la realitat valenciana. El turisme cultural ha de ser complementari i hauria d’arribar a ser un pilar de l’oferta de producte. Els territoris de l’ordre de Montesa, és a dir, el Maestrat (que rep el nom en referència al Mestre de l’ordre, el seu màxim mandatari) unixen la major part de pobles del nord de Castelló. Aprofitem-ho, fem xarxa, fem cultura i potenciem el turisme cultural que té més valor afegit que el de sol i platja i crea riquesa a l’interior de Castelló.

Xavier Trenco Pitarch és el portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló