El Pressupost del 2019 del Patronat de Turisme que ha preparat el govern popular no inclou cap partida pressupostària per a la continuïtat dels plans de competitivitat turística per a les mancomunitats de l’interior. Estos plans van començar el 2015 amb la participació econòmica a parts iguals de l’Agència Valenciana de Turisme, la Diputació i les Mancomunitats participants cosa que ha suposat una inversió de 900.000 € en 3 anys. El 2019 ja s’acaben estos plans que han ajudat la creació de producte turístic en els pobles de l’interior sobretot homologació de senders, de circuits de BTT, posada en valor del patrimoni històric i naturals, la gastronomia, etc.

Compromís ha manifestat que la Diputació ha de continuar recolzant este projecte quan està en el moment clau de venda dels nous productes i la implementació en la creació de més producte innovador o en la conformació de més agrupacions municipals. Les mancomunitats de l’Alt Palància, Espada-Millars, els Ports i l’agrupació de l’Alt Maestrat estan en procés de pèrdua i envelliment de la població. El turisme és un dels pilars per frenar eixe procés. La promoció d’activitat econòmica per a crear llocs de treball és el millor pla per a repoblar el món rural de Castelló i fixar la població.

La presentació del projecte Sabores del Palancia, resultat del pla de competitivitat, que s’ha celebrat aquest cap de setmana al Grau sense la presència de cap polític de l’actual govern de la Diputació o del patronat de Turisme és preocupant. Aquesta absència, sumada a la falta de recursos per continuar els plans, denota que la Diputació dóna suport a este projecte per quedar bé, però pareix que no creu en ell. Les Mancomunitats de serveis mai li han agradat al PP perquè li resta força al seu model de Diputació com a control dels municipis des de la centralització, però són l’aposta de Compromís perquè la gent del territori organitze el seu futur sense tuteles.

*Portaveu Compromís Diputació